Stylishbeeld-foodspots
Food en media

Worstenbrood, wijn en meer ... ! 


Naam: Ilona de Wit

Instagram: @worstenbrood_en_wijn

Website: https://worstenbroodenwijn.nl  

Ilona en haar Instagram

Ik word ontzettend blij van koken, lekker eten, reizen, wijn, kaasjes, bitterballen maken, kookboeken en mijn moestuin. Dat is ook wel de hoofdlijn die je terug ziet komen op mijn Instagram-account. Ik vind het superleuk om mijn passie te delen, anderen enthousiast te maken en ik heb via Instagram ook al ontzettend veel leuke foodies met dezelfde passie leren kennen.  

Food

Food betekent alles voor mij! Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Ik ben echt altijd met eten bezig in mijn hoofd. Zelfs mijn vakanties worden eromheen gepland. Leuk hoor bezienswaardigheden, maar de lokale specialiteiten proeven in de beste restaurants, eettentjes en wijnhuizen vind ik vele malen belangrijker. Kookworkshops en foodtours zijn dan ook het eerste waar ik naar kijk als we een vlucht geboekt hebben. Sowieso zoek ik vakantiebestemmingen uit op de lokale keuken.    

Uit en thuis eten

Nou, ik ga dus eigenlijk helemaal niet zo vaak buiten de deur eten, juist omdat ik er thuis altijd een feestje van maak. Ik word vaak teleurgesteld door de middelmatige kwaliteit van het eten en de slechte bediening in restaurants. Maar wat het wel echt leuk maakt, is gaan eten bij de pareltjes die er gelukkig ook nog genoeg zijn. Als een concept helemaal klopt, kan ik daar zo blij van worden. Dat ik alleen maar hoef te gaan zitten en genieten en ondertussen gezellig kan kletsen met mijn tafelgenoten. Want dat maakt buiten de deur eten extra fijn; dat je zelf ook de hele tijd aan tafel kunt blijven zitten.  

Belangrijk

Ik vind het belangrijk dat het hele plaatje klopt. Het maakt mij niet uit hoe duur of goedkoop een restaurant is; het moet allemaal in verhouding zijn met elkaar. En misschien nog wel het allerbelangrijkste voor mij om mijn keus op te baseren; het liefst ga ik eten in een restaurant waarvan ik weet dat ik de gerechten niet zo makkelijk zelf kan of zal maken.  

Lievelingskeuken

Oeh dit is een lastige, want ik ben echt gek op heel veel verschillende keukens en voor alle keukens geldt iets anders. De Midden-Oosterse keuken is een van mijn favorieten, maar ik ga nooit naar een restaurant met Midden-Oosterse keuken in Nederland of Europa. In eerste instantie omdat die er heel lang niet waren en nu omdat ik te vaak ‘the real stuff’ heb gegeten in o.a. Israël. Ik weet daarvan zo goed hoe het zou moeten smaken dat het hier alleen maar kan tegenvallen. Mijn tweede grote liefde is de Indiase keuken en die zoek ik juist wel op als ik uit eten ga. Puur om het feit dat ik die keuken niet goed in de vingers heb, het best veel werk is om verschillende curries te maken (heb ik ooit eens gedaan en dat leverde mega veel stress op in de keuken) en ik er daarom extra van geniet als ik ergens ter wereld een goed Indiaas restaurant vind. Laatst at ik bij Saravana Bhavan in Amsterdam en dat was echt een topper. En volgend jaar staat India op de reisplanning. Maar eerst gaan we naar Glasgow, dat bekend staat als Curry Capital van Schotland ;)  

Foodspot

Mijn favoriete foodspot EVER is Beluga Loves You in Maastricht. De keren dat ik er de afgelopen 10 jaar ben geweest zijn niet op 1 hand te tellen en ook niet op 2 handen. De reden dat ik er zo graag kom is omdat je er voor een hele schappelijke all-in prijs kunt lunchen in een restaurant met 2 Michelinsterren op het niveau van 3 Michelinsterren. Chef-kok Hans van Wolde kookt helemaal naar mijn smaak; met (veelal lokale) seizoensproducten, met veel groenten en vis en met lichte en frisse sauzen. Daarnaast is de bediening top; zij passen zich heel makkelijk aan aan het gezelschap aan tafel en sommelier Mathijs serveert de perfecte wijn bij de gerechten.    

Op de menukaart

Het menu bij Beluga wisselt per seizoen en als je snel bent, kun je er nog naartoe nu Hans van Wolde chef is. Ik heb geen idee of het concept gaat veranderen, maar ik weet wel dat Hans een nieuw restaurant begint (Brut 172) en dat de keuken vanaf komende zomer wordt overgedragen. Wat je absoluut moet bestellen als het nog op de kaart staat, desnoods als extra gang, is de tarte tatin met gekarameliseerde witlof. Of de krab met karamel. En wat je nooit hoeft te bestellen, maar standaard wordt geserveerd, is hun signature amuse; Parmezaanschuim met basilicumolie en tomaat. Echt verrukkelijk.  

3 Foodspots

Beluga dus op nummer 1. Ik kom hier meestal 2 keer per jaar. 

Op nummer 2 Pig & Rye in Tilburg. Een lunchroom & bakkerij met versgebakken zuurdesembrood. Alles wordt hier vers gemaakt en er is elke week een andere special. Op donderdag is het noodledag maar die heb ik helaas nog niet zelf kunnen proeven. 

En op nummer 3 & 4 in Breda ben ik heel enthousiast over ‘De Jongens van Zand & Klei’; een restaurant waar de aardappel centraal staat. Maar laat je daar niet van weerhouden als je denkt dat je daar alleen maar aardappel eet. Je moet het echt een keer gaan beleven. Bestel zeker de ‘Papas’ (aardappeltapas). En bij Catalaans restaurant Gaudim ben ik inmiddels ook al een paar keer geweest (https://www.bookdinners.nl/restaurants/breda/gaudim). Een must try hier is de ganzenlever.    


Fooduitje

Yes dat staat al gepland! Naar Libanon; lunchen bij Em Sherif. En in mei weer naar Beluga.  

Etentje thuis

Dat is elke keer anders. Ik heb zelfs een tijdje een lijstje bijgehouden van wat ik voor wie had gemaakt, zodat ze niet twee keer hetzelfde zouden eten. Het ligt sowieso aan het seizoen wat ik kook. Soms kook ik een menu uit een bepaalde keuken of ik kook recepten uit een kookboek waar ik een recensie over schrijf. In de zomer gaat vaak de BBQ aan. En ik kan inmiddels geen etentje meer geven zonder te beginnen met mijn zelfgemaakte bitterballen bij de borrel. ;)   


  

E-mailen